top of page

18 oktober   |   diverse locaties

strook handgeverfd oranje rood smal-5.jpg

serie open inloop

Arnhem en Haarlem  |  voorjaar 2025

elf inloopochtenden

Symbolen van de ziel

In de eerste helft van 2025 worden in Arnhem en Haarlem elf inloopochtenden gehouden.

Er is veel aandacht voor uitwisseling over de onderwerpen die centraal staan. De eerste twee inloopochtenden gaan over het eerste manifest van de klassieke rozenkruisers, de overige negen inloopochtenden gaan over symbolen van de ziel.

​

De ochtenden volgen elkaar op, je kunt ze echter ook afzonderlijk bezoeken.

Toegang is vrij.​

Data per centrum:

Arnhem

vrijdagochtenden

open inloop van 10.00 tot 11.00 uur

thema van 11.00 tot 12.00 uur

1.  vrijdag 10 januari

2.  vrijdag 31 januari

3.  vrijdag 28 februari

4.  vrijdag 14 maart

5.

6.  vrijdag 4 april

7.  vrijdag 18 april        

8.  vrijdag 2 mei         

9.  vrijdag 30 mei      

10. vrijdag 13 juni

11. vrijdag 27 juni

​

​

Haarlem

dinsdagochtenden

10.00 tot 11.45 uur

(inloop vanaf 9.30 uur)

1.  dinsdag 14 januari

2.  dinsdag 28 januari

3.  dinsdag 11 februari

4.  dinsdag 25 februari

5.  dinsdag 11 maart

6.  dinsdag 25 maart

7.  dinsdag 8 april

8.  dinsdag 22 april

9.  dinsdag 13 mei

10. dinsdag 27 mei

11. dinsdag 10 juni

​

Thema's

1. DE SAMENLEVING BEWUST MAKEN

Na zijn reis rond de Middellandse Zee keert Christiaan Rozenkruis terug naar Duitsland, bouwt daar voor zichzelf een geschikte en heldere woning waar hij zijn reizen overdenkt, en deze in een gedenkboek vastlegt. In hem wordt dan geboren: de nieuwe mens. Dan is hij voldoende voorbereid, getraind en toegerust om te gaan werken voor wereld en mensheid door het stichten van de mysterieschool van het Rozenkruis.

 

2. WERKEN AAN ALGEHELE HEELWORDING

Ons vermogen om bewust waar te nemen, te ervaren en te denken is heel beperkt. Gezien vanuit het goddelijke levensveld zijn bijna alle mensen ziek, ook al zijn zij lichamelijk en psychisch helemaal gezond. De microkosmos waarin zij leven, is beschadigd omdat de binding met de geest ontbreekt.

Het werk van de rozenkruisers is erop gericht om bij degenen die daar open voor staan te begeleiden en belemmeringen weg te nemen, waardoor de geestbinding kan worden hersteld.

Thema's

3. DE ZIEL ALS MIDDEN

Wanneer je jezelf laat leiden door de stem van de ziel, geef je je over aan de geestelijke zon, een krachtbron die veel groter en machtiger is dan jezelf, en die beter weet wat goed is voor jou en voor het grote geheel dan je zelf ooit kunt bedenken. De geestelijke zon kun je je voorstellen als een bol waarvan het middelpunt overal en de omtrek nergens is, dus moeilijk te bevatten met je gewone verstand. De geestelijke zon is overal. Ook in jezelf, en deze heeft een brandpunt dat ook ruimtelijk is aan te duiden: je hart, het middelpunt van het menselijke stelsel dat jij nu bewoont, de microkosmos die een afspiegeling is van de macrokosmos.

​​

​

4. DE ZIEL ALS BOOM

Op een gegeven moment kan in een volwassene de geestvonk ontwaken en is hij of zij zich daar duidelijk van bewust. Dit moment van de geboorte van de ziel is vergelijkbaar met het begin van de lente waarop de bloesemknoppen van de fruitboom zich openen. De nieuwe ziel is geboren, groeit, neemt toe in kracht en bereikt na een jarenlang proces een hoogtepunt aan het begin van de zomer. Op dat moment wordt de geestziel geboren en is alles gericht op het voortbrengen van vruchten ten dienste van het grote geheel. Dan voltooit de uiterlijke mens zijn innerlijke opdracht.

 

​

5. DE ZIEL ALS VLAM

In de Zohar, het belangrijkste boek van de kabbalah, wordt de menselijke ziel vergeleken met een kaarsvlam. De pit staat dan voor het stoffelijke lichaam. Het donkere licht om de pit is vergelijkbaar met de persoonlijkheidsziel. Het witte licht daarop is een symbool voor de ziel en het licht daarboven, dat niet geheel zichtbaar is, verwijst naar de geestziel. Dit beeld van de menselijke ziel brengt niet alleen tot uitdrukking dat de ziel meervoudig is, maar ook dat zij wordt gekenmerkt door voortdurende dynamiek.

​​

​

6. DE ZIEL ALS REIZIGER

In alle culturen zijn er sprookjes, mythen, legenden en parabels bekend waarin mensen reizen. Veel van die reisverhalen verwijzen naar de grote innerlijke reis die de mens kan ondernemen. Ze vloeien voort uit en sluiten aan bij een universeel verlangen dat in de mens aanwezig is: het onbewuste of bewuste verlangen naar de bron van alles. Het is een drang die zijn oorsprong vindt in de geestvonk nabij het hart, het middelpunt van de microkosmos.

​​

​

7. DE ZIEL ALS BURCHT

Juist in deze tijd waarin alles razendsnel gaat kun je er veel baat bij hebben als je jezelf regelmatig terugtrekt in je innerlijke burcht. Ook de beroemde mysticus meester Eckhart (1260 – 1320) vergelijkt de ziel met een burcht. Bij sommige mystici zien we een vlucht uit het aardse leven vanuit een onblusbaar verlangen naar hemelse gelukzaligheid. De mystiek van meester Eckehart is daarentegen heel geaard omdat hij vindt dat een hoog gebouw een stevig fundament moet hebben. De juiste levenshouding is volgens hem niet een focus op ‘gene zijde’, maar een innerlijke gerichtheid op het hier en nu in het dagelijkse leven.

​​

​

8. DE ZIEL ALS SCHEPPER

Over de mens staat geschreven dat hij geschapen is naar Gods beeld en gelijkenis. God is de schepper, dus ook de mens is een schepper. Hij is geroepen om mee te werken aan de uitvoering van het goddelijke scheppingsplan. Dat werkelijke scheppen is echter pas mogelijk wanneer persoonlijkheidsziel, ziel en geestziel een dynamische drie-eenheid vormen.

 

 

9. DE ZIEL ALS ZEVENVOUD

Het zevenvoudige mensbeeld kun je begrijpen als je het enige tijd hebt bestudeerd en overdacht. Alle zeven aspecten van de persoonlijkheidsziel zijn nog maar beperkt ontwikkeld. Dat komt tot uitdrukking in bijvoorbeeld de zeven dwergen in het sprookje van Sneeuwwitje die in de donkere mijnen, symbool voor de materiële wereld, moeten werken en die heel blij zijn als Sneeuwwitje, symbool voor de ziel, bij hen komt wonen. Ook Kleinduimpje en zijn zes broertjes die door hun ouders het bos in worden gestuurd, symbool voor de wereld van de veelheid en van de materie, kunnen we zien als de zeven aspecten van de persoonlijkheidsziel die kunnen groeien wanneer de invloed van het valse ego, de reus, wordt geneutraliseerd.

 

 

10. DE ZIEL ALS SPIEGEL

De ziel van de mens is te vergelijken met een heldere transparante glasplaat. Wanneer één van de twee kanten van het glas wordt bedekt, wordt het een spiegel. De uiterlijke ervaringen weerspiegelen zich in de ziel wanneer de binnenkant bedekt is. De mens die innerlijke kennis wil verwerven dient de buitenkant van zijn ziel te bedekken om in plaats van de uiterlijke wereld de geest te aanschouwen. Dat is mogelijk als hij zich in zichzelf inkeert, in zijn innerlijke burcht.

 

 

11. DE ZIEL ALS WERELDWERKER

Een groep spiritueel strevende mensen die op een harmonieuze manier samenwerkt kan een enorme kracht ontwikkelen die bijdraagt aan geestelijke bewustwording en vernieuwing op mondiale schaal. Ieder mens in wie de geestvonk in het midden van de microkosmos is ontwaakt weerspiegelt het licht van de geestelijke zon. In hen die zich vanuit een authentieke levende spirituele traditie afstemmen op de geestelijke zon groeit de levensboom, en op een bepaald moment gaat deze vruchten dragen waarmee anderen zich kunnen voeden.

bottom of page